понеделник, 8 май 2017 г.

Crème Brûlée

За малките изненади.  
Яли ли сте крем брюле някога? Със сигурност. 
Но яли ли сте крем брюле в колата? А фламбирали ли са ви го в колата? Едва ли. 
Както се пее в песента на The Doors-"People are strange" -  о, да, определено. 
Така е, да, но не е ли това очарованието на живота, който би бил изключително монотонен без малките неща, онези, които са навсякъде около нас, които осмислят деня ни, които ни вдъхновяват и усмихват. Получавам обаждане, от което научавам, че трябва да слезна пред вкъщи... Защо? За да ми донесат домашно направено крем брюле. С изненада откривам, че ще трябва да се яде в колата от глинените съдчета. :) Е, винаги има първи път.... А върхът бяха кафяватa захар и запалката за  фламбиране на крема☺ Ето го и него:
Странна работа, да, и аз така реагирах.... Тези нетипчни изненади са способни да ни оправят деня.  И при мен определено беше така.... 
Да живеят изненадите. 
Осмелявайте се да проявите креативност, да покажете една друга страна от себе си, да зарадвате близките или половинката си. Повярвайте-нищо не губите... Напротив само ще спечелите- похвала, възхищение, благодарност.  Все приятни емоции...  ( с изключение на случаите, в които се е получило зле и сте го опитали-съвет: не го носете!) Този проблем го нямаше при нас :)
Признавам, беше ми леко неудобно, че не бях аз тази, която го е приготвила, но следващият път мисля да се реванширам с едно крем брюле, а защо не и с едно тирамису... :)  
Казаха ми, че някои неща са демоде или клише...
И все пак цветята, малките жестове и добрият вкус са  винаги на мода. :-) 

Ето и една рецепта за крем брюле :) *
Необходими продукти: 

     
  • 1 л течна животинска сметана 
  • 12 яйца 
  • 200 г захар 
  • 60 г кафява захар 
  • 1 ванилия
Начин на приготвяне:

  • Сметаната се загрява с бялата захар на котлона, докато се разтопи. Прибавя се и ванилията.
  • Жълтъците се отделят от белтъците и се разбиват с бъркалка.
  • Сметаната (не трябва да е гореща) се добавя при непрекъснато бъркане, през цедка, към жълтъците.

  • Сместа се налива в шоли. Слагат се в тава, налива се вода до 1/3 от формите и се пекат на водна баня в предварително загрята на 160 градуса фурна за 30 минути.
  • След като брюлето изстине се поръсва с кафявата захар и се пърли с горелка до карамелизиране.
Съвети:  Сметановата смес може да се раздели на две и да се сложи нес кафе. Това е идея, с която може да се разнообрази вкуса на десерта.

По повърхността на сместа се образуват балончета, които лесно може да отстраните като минете с горелката през тях.

*източник: "Бон Апети"

Няма коментари:

Публикуване на коментар