четвъртък, 5 октомври 2017 г.

Кафе с дъх на есен.🍁☕🍁След дълго отсъствие е време за нова статия, вдъхновена от доброто кафе, любопитните методи за филтрация и за приготвяне на кафе, есента и още нещо...:) 

Лабораторният експеримент е проведен в "FROM BARISTA COFFEE AND MORE". 

Това, което избрахме да ви покажем, е един метод за приготвяне на кафе, който е доста популярен, макар че е  считан за вид кафе, а именно:

Джезве или кафе на пясък, т. нар ибрик или турско кафеНа първо място, за хубаво ибрик кафе, е необходимо кафето да е много фино смляно. След което, както традицията повелява,  то се приготвя на пясък, който се загрява до определена температура.  След това кафето се затопля и започва да кипи.


Суеверието гласи, че утайката може да бъде използвана за разчитане на бъдещето, като чашата трябва да се обърне и по образувалата се картина се тълкува. :)) 
Кафето, което използвахме,  е прясно изпечено и е сто процента арабика. Видът  е COLОMBIA SUPREMO.
На мен лично като вкус ибрикът много ми допада. Някои го сервират с локум или с баклава.:))) 

Вторият метод за приготвяне на кафе е чрез филтрацията, наречена Вакуум кана(vacuum pot)-сифон за кафе.
Най-напред се загрява каната с вода, след което тя се налива в долния съд, запалва се спиртната лампа и после се поставя кафе в горния съд. Целта е водата от долния съд да се затопли и по тръбичката да премине в горната част на уреда, където е сипано смляното кафе. Когато долният съд се изпразни и всичко се събира в горния, махаме съда с течен спирт. В резултат на вакуума, който се получава след спирането на нагревателя, готовото кафе слиза по тръбичката в долния съд.

Имахме доста забавна случка с това наименование, като го чух за пръв път, тъй като чувах само  "пот" или "два компота" ...😃  
Интересен факт е, че първоначалният патент е записан под името МАДАМ ДЖИЙН РИШАР. Предимствата на този метод е, че той осигурява идеална екстракция и температура на всяко кафе, а също и че кафето няма достъп до метал, тъй като уредът е изцяло стъклен.

Хората, които разбират от кафе, смятат, че този метод е най-добрият за извличане на екстракт от кафе. Ние използвахме прясно изпечено кафе, сто процента арабика. Видът е ETHIOPIA YIRGACHEFFE.

На мен лично тази филтрация не ми допадна, тъй като е с особен вкус- кисел, горчив и натрапчив...  Може би проблемът е, че по начало не обичам филтрации, но се твърди, че е за ценители. :))  
Ta..изводът е пийте хубаво кафе и се обичайте :D 


ALL YOU NEED IS L💗VE AND A CUP OF C☕FFEE ! 


P.S. 😃
С любезното съдействие на Станислав Стоилов-Стенли и Николай Григоров-Ники...<3Няма коментари:

Публикуване на коментар