сряда, 26 юли 2017 г.

За една нова страст :)

*Предварително искам да кажа,че нямам големи познания в сферата на катеренето и по-специално в терминологията, така че може да има някои не много точни неща.. 
И все пак, надявам се да успея да ви предам атмосферата и свободния дух на стенното катерене...



Катеренето...
Само по стени, разбира се! :)
И то за начиниещи...

Отидох на шега, като до последно се чудих да влезна или да не влезна... И изобщо дали да посетя Walltopia или  Funtopia. Когато съм гледала снимки и клипове винаги ми се е струвало изключително лесно, нещата обаче на място не стоят така. Започнах с Funtopia, тъй като прецених, че Walltopia e за напреднали...от една страна, защото стените са до 19 метра, а от друга-защото са под наклон. Това във Funtopia не е така, което позволява спокойно на един начинаещ да се запознае със стенното катерене и да му се наслади максимално. Друго предимство на Funtopia е, че хората са малко, което, особено ако сте за пръв път, ще ви предразположи, особено ако сте от по-притеснителните, тъй като в Walltopia има много ентусиасти и то напреднали, което може да ви притесни. :)





В крайна сметка влезнах, сложиха ми екипировка и ми пуснаха едно видео с информация за новаци:). После имах един час за катерене на воля, като стените са различни по трудност, височина, вид, визия-някои от тях предразполагат за катерене от деца, тъй като са много цветни, с много животни, цветя и т.н  Други са и за пораснали :)  и на пръв поглед са много лесни, но... Не..Катеренето не е лесна работа...Да,  знам,че изглежда като A B C да изкачиш една права стена, но има уловка-изисква се сила в цялото тяло-както в ръцете, така и в краката, а също и  баланс, стабилност, смелост и най-вече положителна психическа нагласа, тъй като... това, което ни отказва е не толкова липсата на физическа възможност, а наличието на страх. Той ни възпира да изкачим един връх и в буквален, и в преносен смисъл. А също и гледката отгоре, страхът от това...как ще слезнем? ами ако паднем? ами ако се нараним?... Тук това не е проблем, тъй като всеки е обезопасен.
Другото затруднение, което срещнах беше една от стените, която прилича на стена със зъбни колела, които се въртят на всяка стъпка, което правеше почти невъзможно изкачването, макар че едно малко момиче изкачи половината от стената, докато не падна... каза, че това е 10-ият й опит...и все пак почти е успяла :)  Та..няма нищо трудно, въпрос на тренировка, желание и психика.
От майтап обаче...катеренето стана хоби и дори страст...Адреналинът е неописуем. Така реших да започна да посещавам често залата...а след време може би ще премина и към Walltopia, но на този етап Funtopia ми е достатъчна както за тренировка, така и за забавление. Fun-ът е основното заради което ходя...  Не случайно е FUNtopia :). Времето минава неусетно и никога не стига, за жалост...Освен че е изключително весело, катеренето е и супер зареждащо и изпотяващо, включва се всяко мускулче, което те тонизира за дни наред.

Залата е изключително приятна, има душове и съблекални...определно е инвестирано много, както трябва и да бъде. Така че моят съвет е, ако сте начинаещи да опитате първо там, а след това да се пуснете в дълбоките води. :)
Aко катеренето не е вашето, пробвайте FUNTOPIA NINJA- пълна с трамплини, там са и халките и всички останали препятствия, които ще изпитат волята ви, с т.нар Ninja Course по модела на играта "Ninja Warrior".


За всекиго по нещо... :) 





1 коментар: