вторник, 27 юни 2017 г.

🍳 Английски мъфини и яйца Бенедикт със сос Холандез🍳



За една на пръв поглед не толкова интригуваща, а всъщност изключително интересна, трудоемка и вкусна рецепта, след която ще бъдете заринати в посуда, но резултатът си струва. И така.. това са прочутите 🍳 яйца Бенедикт, поляти със сос Холандез, върху току-що изпечена питка или още т.нар. английски мъфин.🍳 За човек, който няма време, е най-добре да си купи готови земели, но аз предпочетох да ги направя от-до или изобщо да не ги правя :))

Най-напред нужните продукти за 7 мъфина (съставките са според броя мъфини, които искате да направите): 







За мъфините-
1) 1/2 чаени чаши брашно 2) царевичен/пшеничен грис за поръсване 3) 1 с.л. мая 4) 1 с.л. масло (или още много...според Джулия Чайлд и нейната прочута книга, а също и филма "Julie & Julia", който я обрисува доста хумористично с помощта на Мерил Стрийп- "маслото никога не е в повече и храната с масло винаги е по-вкусна"... :) ) 5) 150 мл. топла вода 6) 1. ч. л. сол ;

За соса-
1)  4 жълтъка 2) 10 мл. лимонов сок 3) едно пакетче -125гр. разтопено масло 4) 1 ч.л сол 5) 1 ч.л червен пипер;

За поширането на яйцата-
1) 7 яйца (по 1 за всеки мъфин) 2) вряща тенджера с вода 3) 1 ч.л оцет;
  
За добавка (според вкуса)-
1) бекон/ шунка/ прошуто (според броя на мъфините) 2) домати  

1.Мъфините
Аз най-напред си разтворих маята с топлата вода в купичка, след което ги оставих за около 5 минути на топло място. После в купа смесих брашното със солта, маслото и маята, като след това ги омесих. На набрашнен плот прехвърлих тестото и го доомесих, като после го оставих да втасва на топло в купа, намазана с масло и го покрих с фолио. След един час, втасалото тесто го поставих на плота отново, който този път е поръсен с гриса. Тестото го разделих на 7 топчета в моя случай, които ги поставих в голяма купа, поръсена с грис и отдолу, и отгоре. Покрих ги с кърпа и отново ги оставих да втасват за 20 минути.  После, когато бяха готови, ги сложих на нагорещен на слаб огън тиган без мазнина и ги похлупих с капак (ако нямате такъв тиган, може би е по-добре да ги изпечете на фурна с вентилатор).  На тигана ги обръшах отгоре и отдолу- не съм засичала време, гледах на око :)  Та...Изборът е ваш! 

2. Сос Холандез
Най-напред взех една малка тенджера, в която налях вода, вътре сложих купа, която подбрах, така че да не докосва водата. В нея се прави соса на водна баня. Отделих 4 жълтъка от белтъците им и ги поставих в купата, разбърках и след това прибавих постепенно разтопеното масло, лимоновия сок, солта и червения пипер. И така продължавате да бъркате бързо, докато не се сгъсти и не започне да прилича на разтопен чедър, но е по-вкусен :)) Докато бъркате не забравяйте да пробвате, за да не прекалите със солта или пипера! Не махайте тенджерата от котлона, а само го изключете, за да може докрая на подготовката, той да остане топъл.


3. Поширане на яйцата
В тенджера с вода сложете оцет, поставяте едно по едно целите яйца, като махате черупките- единият вариант, който често се препоръчва е с купички за всяко яйце, като изливате от ниско, за да остане цяло яйцето, но при мен това не сработи, а и ми се стори тромаво, затова ги слагах някои директно от черупката (така както се слагат за пържене на тиган) / с черпак от купичките, за да се съхрани цялото при поставянето в тенжерата. Въпрос на предпочитание е кога да ги извадите-едни предпочитат по-сварен жълтък, други-по-рохък, аз съм от вторите, затова гледах по-бързо да ги вадя, за да запазя течната среда.

4. Беконът/Шунката/Прошутото/ за някои сьомга и тн...
Тях ги запекох за секунди на тиган...

Накрая всичко е готово, разрязвате си питките или ги оставяте цели, ако са по-мънички, слагате шунката/прошуто/ др. , после яйцето, накрая заливате със соса и украсявате по избор-с домати, други зеленчуци и зеленища :))) иии voilà...

Изключително подходящо е за гости с хубава чаша Mandarincello и сладки приказки.... Почерпихме и още хора, които биха брънчвали (както е модерно да се казва ) всеки ден така, но... наистина трябва време и голямо желание!:))) 



   


Успех с приготовлението и с почистването после... :)) 
(Лесно е, ако имате прекрасни приятели :D) Резултатът обаче е незаменим и си струва всяка чиния! :- ))





Няма коментари:

Публикуване на коментар