вторник, 13 юни 2017 г.

🇮🇹LA DOLCE VITA 🇮🇹




Или "До Италия и назад"...

За едно дълго пътешествие, изпълнено с много любов, прекрасна природа, вкусна храна, красиви мъже и  мелодичен език. 
За любовта към Италия, нейния ритъм, гледки и вкусове. 
Наръчник по това къде да отидем и какво да видим?

БОРОМЕОВИТЕ ОСТРОВИ

Боромеовите острови- Isola Bella, Isola Madrе и Isola dei Pescatori. Малки островчета, намиращи се в красивата Северна Италия, на Lago Maggiore. 
Както казва Стендал:  акво можем да кажем за Лаго Маджоре и за Боромеовите острови - освен да съжалим хората, които не са обезумели по тях?“ Точно така! Това е земният рай, където мога да се връщам вечно.


Името на островите Isole Boromee произлиза от прочутата ломбардска фамилия Боромео, които са ги застроили. Карло III Боромео подарява Isola Bella на съпругата си Изабела Д' Ада, която кръщава острова със своето име :) Островът е изпълнен с флора и фауна- градини, наподобяващи градините на Семирамида, рози, пауни, фазани...Неописуемо! Трябва да се види, защото преживяването е завинаги. 

Isola Madre-островът на Майката- с дома на Боромео, който е отворен за посетители- красивите спални, впечатляващата зала за театър, стаята с кукли и много други интересни съкровища, които могат да се видят там.

Най-любопитното бяха залите в приземието на двореца-те са направени от камък и мрамор, които създават  илюзията за пещери. :) 

Isola dei Pescatori-  е островът на рибарите, който обаче видяхме само от водата, защото дочухме, че бил малък рибарски остров, на който нямало кой знае какво любопито и затова  преценихме, че няма да го посещаваме :) 

МИЛАНО

Милано - един прекрасен град, който, въпреки космополитността си и многолюдието, е запазил облика, културата и чистотата си. Флората е навсякъде, въпреки индустриализацията на града- по жилищните сгради, къщите,заведенията... Отвсякъде се спускат растения, които допринасят за уникалния облик на града.

Посещението на Duomo di Milano - Миланската катедрала е възможно до 19ч, но билети се продават до 18ч. 

Galleria Vittorio Emanuele - галерията Виктор Емануил, която е впечатляваща със своите магазини, хубави ресторанти, кафенета... Особено с хубавия италиански сладолед в SAVINI, където обслужването е чудесно и има страхотен разнообразие - вкусовете и цветовете са безбройни. Rizzoli - голяма книжарница, намираща се в покритата галерия. Реших да си потърся една книга, за която попитах на италиански, но още преди да кажа цялото име на книгата - те вече знаеха за коя става въпрос...Без да направят никаква проверка. Хареса ми  изключително позитивното обслужване и отношение на персонала. : ) 
После решихме да се насладим на вкусната италианска храна- пица Маргарита и апетитни Болонезе :)  Разменихме си няколко шеги със сервитьорите, които отново бяха изключително положителни. 
Ако сте в Милано, не пропускайте да посетите Terrazza Aperol, на Piazza del Duomo, откъдето гледката на Миланската катедрала е чудесна, а аперолът - ободряващ и свеж.



За жалост, времето в Милано не ми беше достатъчно. С удоволствие бих отишла отново, но за по-дълго, за да мога да опозная напълно града и да се потопя изцяло в атмосферата му. 

На следващия ден с нетърпение се отправихме към още невероятни дестинации:

КОМО- синьото езеро, за което е говорено много и се говори... И с право :) С фуникуляр се изкачихме над Комо-до Брунате, там, където е живял в последните си години Пенчо Славейков- във вила "Bellavista". Сега разбирам любовта му към Комо и Белависта...
По Комо пътувахме с ферибот в продължение на час и половина като първата спирка беше Villa Carlotta, която, в хода на закачките и разговорите с част от групата, изпуснахме...Трябваше да слезнем на Беладжио, което е  на 20-тина минути разстояние, но тъй като градините на Вила Карлота не са за изпускане, ние се върнахме, след като разгледахме Беладжио. :) 
И действително беше рай на земята. Зеленина, цветя, душевен мир и хармония.... Интересното бяха децата с училищните проекти, които бяха прелюбопитни - много чаши, изпълнени с различни цветя, растителности и различни инсталации; хора, направени от храсти; макети и други интересни чудесии. Помолиха ме да им пиша в едни големи кожени тефтери, с доста автентичен вид, където трябваше да изразя мнението си и оценката си за техните произведения...Така де, писах, с голямо удоволствие, поговорих си с тях и ги поздравих. :)))
Би било прекрасно, ако и ние имаме такива идейни задачи в училище или в университета, които да стимулират креативността, туризма и  комуникацията.



БЕЛАДЖИО е невероятно градче-малко, китно, типично италианско, пъстро, от което не ми се тръгваше. Ако имате път натам, трябва да го посетите задължително. 
То е изпълнено с малки частни магазинчета, които продават италианска продукция- от сирена, паста (оттам си взех чудна паста с мастило от черна сепия), вина, лампи, ръчно изработени бижута, симпатични джелатерии- със занаятчийски сладолед, кафетерии, където може да изпиете едно хубаво caffe  по италиански...Истинско удоволствие за всички сетива. : )) 





Следващата точка е ВАРЕНА-отново едно много романтично и китно място, на което хванахме залеза, отразяващ се във водата на Комо, множество лебеди, уютни ресторантчета, в които можеш да хапнеш нещо морско или типично италианска храна, на брега на езерото... Какво по-хубаво? : )
И на мен отново не ми се тръгваше.... 







ЕЗЕРОТО ГАРДА




Оше едно красиво езеро, с кристална и тюркоазеносиня вода, отново с прекрасни малки градчета по крайбрежието му.
Сирмионе- кокетният град с величествения замък Скалигер, който е служил като укрепление за една от най-влиятелните фамилии във Верона-дела Скала.
Там е била и вилата на Мария Калас, която сега е превърната във вила с апартаменти и стаи под наем. 







После седнахме на една много приятна gelateria, където определно успях да се насладя на момента и да усетя в пълна степен изкуството на Dolce far niente. : ) Капучино и занаятчийски сладолед - какво повече му трябва на човек? Перфектният следобед... <3




ГАРДА 


Още едно живописно градче, намиращо се на брега на Гарда- а именно Гарда... Там времето е спряло. Малки цветни къщички, тесни улички, с много барчета, частни магазинчета за плодове и зеленчуци, за ядки, за риба и за какво ли още не. Влюбена съм в разбирането им за живота, в патриотизма им, любовта им към хубавата храна, онази, която е не само красива на вид и вкусна, но и качествена-slow food. Стимулирането на малките търговци да произвеждат и да се развиват, а не обратното. Отношението в тези малки магазинчета е несравнимо... В един голям супермаркет това го няма...За съжаление, липсва и качеството в повечето случаи. 
Отново сядаме, за да забавим хода с чаша кафе на брега на езерото. И тук имахме комични ситуации със сервитьорите, които пак са много любезни и дружелюбни. :) 




И с усмивка, и красиво чувство се отправяме към следващия град по брега на Гарда- БАРДОЛИНО



Поредният вдъхновяващ град, изпъленен с цвят и живот. Посрещат ни много хора, които плажуват на брега на езерото... и на мен ми става едно такова лятно...аха и аз да скокна във водата...да, но нямах бански. Затова си топнах само краката- повярвайте ми, на 38 градуса и това е нещо. :)  Освежих се, събрах малко пъстри камъни са интериорното ни аранжиране у дома и продължих. Много лодки, много синьо, много пъстрота и свобода... Това е Бардолино. Сърцето ми остана там.








Казват, че виното в Бардолино е прословуто със своя вкус, но аз не опитах, тъй като предпочетох да изпия един свеж Аперол с една пица Хавай, на една от малките улички в градчето. Там е пълно със заведения, така че изборът е ваш...::) Ние се спряхме на кафе Centrale, в стария град. Отново всичко беше perfetto- храна, обслужване, напитки, атмосфера.


 ЛИДО ДИ ЙЕЗОЛО


 Един от дните бяхме и в Лидо ди Йезоло, приятен курорт, но може би не бих казала, че е точно моят. Много хора го предпочитат за лятото, цените са добри, има приятни заведения, с вкусна храна, плажната ивица е добра, а хотелите са на минути от плажа, чисто е и спретнато, но може би многото китайски магазини и комерсиализацията, с цел печалба и привличане на туристи, са го превърнали в подобие на нашия Слънчев бряг...Разбира се, Lido di Jesolo e къде-къде по-приятно, чисто, организирано и устроено. 
Хубавото е, че има много семейни хотели, в какъвто бяхме и ние... чудесни италианци, с усет за красивото... Бяхме отседнали в приятен хотел, с добро обслужване, много книги, цветя, жълти врати, слънца, хубава закуска-изобщо всичко беше на ниво. Друго положително е, че Венеция е на 20-тина километра от Лидо, което позволява разнообразие :)   

Мога още много да говоря за Италия... 

Но ще ви отегча, затова съветвам всеки да посети поне едно кътче от цяла Италия, защото това е РАЯТ на земята. Красива природа, хубав климат, вкусна храна, много история, хубави мъже, положителни хора, мелодичен език, италианска музика, звучаща на всеки ъгъл... Какво повече да кажа?! :)  

LA DOLCE VITA! :) And go to Italy!





























1 коментар: